Do czego to służy?

Dzięki prezentowanym drobiazgom przyrządzanie potraw będzie łatwiejsze i przyjemniejsze.
/ 16.03.2006 16:57
Nie musisz kupować wszystkich, ale jeśli np. często gotujesz spaghetti przyda Ci się specjalna łyżka.
 
Nóż strunowy
Ma stalową strunę, którą pokroisz miękki żółty ser na cienkie, równej grubości plasterki, 12-60 zł.
 
Strugaczka
Skrobiąc nią parmezan, otrzymasz wiórki, np. do dekoracji sałatek, 5-20 zł.
 
Kółko do krojenia
Z łatwością, bez parzenia rąk, podzielisz nim gorącą pizzę na porcje, 10-50 zł.
 
Tasak do ziół
Ostry i na tyle ciężki, że błyskawicznie posieka zioła czy czosnek,
30-40 zł.
 
Nóż do wycinania
Mały i poręczny. Ma spiczasto zakończone ostrze, którym ozdobnie pokroisz warzywa czy owoce, 20-40 zł.
 
Do tortów
Długim ostrzem równo podzielisz tort lub przekroisz biszkopt na blaty, 20-30 zł.
 
Nóż do obierania
Z krótkim, cienkim, zakrzywionym ostrzem. Świetny do obierania okrągłych warzyw, 15-50 zł.
 
Nóż do krojenia chleba
Dzięki ząbkom pieczywo nie kruszy się, a ostrze się nie tępi, 30-80 zł.  
Nóż do sera
Podzielisz nim sery na cząstki albo w kostkę. W tej postaci podaj je po posiłku, 20-50 zł.  
Do pieczonych ziemniaków
Widelec ma odgięty środkowy ząb, dzięki czemu łatwiej go wbić w ziemniak, a wtedy pozostaje tylko pokroić go nożem, 20-30 zł.  
Łyżka do lodów
Zakończona półkulistą czaszą. Obracając ją, uformujesz z masy lodowej kształtną, dekoracyjną kulkę, 10-50 zł.  
Łyżka do miodu
Miód wlewa się w nacięcia łyżki i nie kapie przy nakładaniu na pieczywo, 3-5 zł.  
Łyżka do spaghetti
Jej brzeg ma palczaste zakończenia, dzięki którym ugotowany makaron nie ześlizguje się i łatwo nałożysz go na talerze, 15-30 zł.  
Łyżka cedzakowa
Wyjmiesz nią np. cebulę z zupy, ugotowane jajka z wody albo wyłowisz pierożek, by sprawdzić, czy jest już ugotowany, 5-15 zł.  
Nóż do smarowania
Ma sztywne, okrągło zakończone ostrze, którym równomiernie rozprowadzisz masło na kromce chleba, 8-10 zł.  

Do wycinania gniazd nasiennych
Stalowy, ostro zakończony walec wbij w jabłko czy gruszkę, a wytniesz z nich nasionka i twarde części, 5-8 zł.

  Pamiętaj
- Ostrza powinny być zrobione ze stali nierdzewnej lub węglowej, odpornej na ścieranie. Informacji szukaj na ostrzu.
- Ostrza ze stali węglowej wycieraj od razu po umyciu, bo łatwo rdzewieją.
- Do ostrzenia noży używaj specjalnych ostrzałek, które nie niszczą krawędzi.
- By uniknąć plam na sztućcach, po umyciu, zamiast suszyć, wytrzyj je ściereczką.
- By porcje tortu miały gładkie, równe boki, ostrze noża przed krojeniem zanurzaj w ciepłej wodzie.
- Nie krój gorącej pieczeni nożem używanym do porcjowania świeżego mięsa, bo stępisz ostrze.

Renata Rowicka  


Redakcja poleca

REKLAMA