Ciasto drożdżowe nie będzie kleiło się do rąk, jeśli dłonie przed wygniataniem posmarujesz olejem lub dodasz do niego kilka kropli oliwy.
Szybkość rośnięcia ciasta drożdżowego zależy od ilości drożdży i od temperatury. Normalna temperatura rośnięcia ciasta mieści się pomiędzy 20-30˚C, poniżej 10 i powyżej 55˚C proces rośnięcia ustaje.
Miskę z ciastem przykryj czystą ścierką - dzięki temu ciepło nie ucieka, a ciasto chronione jest od przeciągów.
Jeśli ciasto przestanie rosnąć z powodu zbyt dużego wychłodzenia, bardzo ostrożnie ogrzej je do temperatury ok. 30˚C.
Zbyt gorące ciasto schłódź do temperatury 30˚C i dodaj świeżych drożdży.
Ciasto może przestać rosnąć, gdy zawiera za dużo soli lub cukru. W tym przypadku zrób małą porcję świeżego ciasta i dodaj go do przesolonego lub przesłodzonego.
Przyczyną tego, że ciasto nie chce rosnąć może być zła jakość drożdży. Drożdże sprawdź w następujący sposób: zarób nieco ciasta z drożdżami i posyp je cienką warstwą mąki. Jeśli po 20 minutach nie będzie widać rys w warstwie mąki, oznacza to, że drożdże są złe i trzeba wziąć nowe.
Drożdżowe ciasto ładnie wyrośnie, jeśli dodasz do niego zimne ziemniaki puree (na kilogram mąki 2 średniej wielkości ziemniaki).
Ciasto nie będzie się przypalało od spodu, jeżeli na blachę, na której kładziesz foremkę wysypiesz równomiernie sól. Możesz też pod formę wstawić płaskie naczynie z wodą.
Ciasto drożdżowe lepiej rośnie, gdy drożdże z mlekiem, jaja i masło dodawać będziesz kolejno do podgrzanej uprzednio mąki w pewnych, niedużych odstępach czasu.
Ciasto drożdżowe nie powinno stygnąć na blasze, na której się piekło - staje się wtedy miękkie i przesiąknie zapachem blachy.
Jeżeli ciasto już dostatecznie wyrosło, a nie możesz go piec natychmiast, przykryj je zwilżonym papierem pergaminowym.