Czy wiesz jak wybrać odpowiednią deskę do krojenia?

Czy wiesz jak wybrać odpowiednią deskę do krojenia? fot. Czy.wieszjak.pl
Do wyboru są m.in. drewniane, bambusowe, plastikowe i szklane. Różnią się one ceną i właściwościami. Pamiętaj, że nie ma jednej, uniwersalnej deski do wszystkiego i niezbędne jest abyś miał kilka różnych desek w kuchni.
/ 15.10.2010 13:53
Czy wiesz jak wybrać odpowiednią deskę do krojenia? fot. Czy.wieszjak.pl

Drewniane – najstarsze i najpopularniejsze. Nie kupuj taniej ze sklejki – będzie nietrwała. Wybierz droższą, ale trwalszą z drewna dębowego lub bukowego. Posiadają bakteriobójcze właściwości i nie tępią noży. Nie myj ich w zmywarce – woda wsiąka w drewno i „rozsadza” je od środka. Niestety szybko „łapią” zapachy i kolory. Przed użyciem zaimpregnuj deskę olejem jadalnym. Po każdym myciu wycieraj do sucha. Używaj do krojenia pieczywa, ciast, serów, wędlin.

Bambusowe – zrobione z końcówek pędów bambusa – jego najtwardszej części. Są trwałe i dosyć tanie. Nie zbierają się na nich płyny powstające przy krojeniu. Podczas mycia nie wsiąka w nie woda i schną szybciej niż deski drewniane. Używaj do częstego krojenia, cięcia i szatkowania.

Plastikowe – dobrej jakości są trwałe i nie przejmują zapachów. Nadają się do mycia silnymi płynami oraz w zmywarce- dobrze znoszą wysokie temperatury. Ale nie są antyseptyczne – drobne nacięcia po nożu nie zasklepiają się, tak jak w drewnie. Dlatego czyść je co jakiś czas szczoteczką. Używaj do krojenia warzyw, owoców, jajek.

Szklane – najrzadziej stosowane, ale najbardziej higieniczne. Są odporne na uderzenia i zarysowania. Możesz myć je w zmywarce. Niestety noże ślizgają się na nich oraz tępią i bardzo łatwo je zbić. Używaj do krojenia cebuli, czosnku, ryb.

Redakcja poleca

REKLAMA