Drewniane – najstarsze i najpopularniejsze. Nie kupuj taniej ze sklejki – będzie nietrwała. Wybierz droższą, ale trwalszą z drewna dębowego lub bukowego. Posiadają bakteriobójcze właściwości i nie tępią noży. Nie myj ich w zmywarce – woda wsiąka w drewno i „rozsadza” je od środka. Niestety szybko „łapią” zapachy i kolory. Przed użyciem zaimpregnuj deskę olejem jadalnym. Po każdym myciu wycieraj do sucha. Używaj do krojenia pieczywa, ciast, serów, wędlin.
Bambusowe – zrobione z końcówek pędów bambusa – jego najtwardszej części. Są trwałe i dosyć tanie. Nie zbierają się na nich płyny powstające przy krojeniu. Podczas mycia nie wsiąka w nie woda i schną szybciej niż deski drewniane. Używaj do częstego krojenia, cięcia i szatkowania.
Plastikowe – dobrej jakości są trwałe i nie przejmują zapachów. Nadają się do mycia silnymi płynami oraz w zmywarce- dobrze znoszą wysokie temperatury. Ale nie są antyseptyczne – drobne nacięcia po nożu nie zasklepiają się, tak jak w drewnie. Dlatego czyść je co jakiś czas szczoteczką. Używaj do krojenia warzyw, owoców, jajek.
Szklane – najrzadziej stosowane, ale najbardziej higieniczne. Są odporne na uderzenia i zarysowania. Możesz myć je w zmywarce. Niestety noże ślizgają się na nich oraz tępią i bardzo łatwo je zbić. Używaj do krojenia cebuli, czosnku, ryb.