Czy wiesz jak uratować przesoloną zupę?

Czasami podczas solenia wieczko solniczki obluzowuje się i do zupy wpada za dużo soli. Co w takiej sytuacji zrobić? Nie wylewaj jej i nie szukaj nowego pomysłu na sobotni obiad, po prostu pozbądź się słonego smaku starymi i niezawodnymi sposobami.

Do zupy wrzuć dwa surowe białka jajka (białko bowiem wiąże sól). Później przecedź zupę przez sito albo po prostu zbierz z powierzchni ścięte białko.

Wrzuć do zupy poćwiartowane jabłko i gotuj ok. 10 min. Nie bój się, zupa nie będzie miała jabłkowego smaku:)

Możesz dolać przegotowaną wodę i rozcieńczyć zupę, ale nie jest to zbyt dobre rozwiązanie – zupa zwyczajnie może być zbyt rzadka. Oczywiście jeśli preferujesz taką konsystencję, jest do metoda odpowiednia dla Ciebie.

Dodaj do zupy jogurt albo śmietanę (ewentualnie mleko) – smak będzie znacznie łagodniejszy.

Wrzuć do przygotowanej zupy surowego, obranego dużego ziemniaka (ale niepokrojonego!). Gotuj zupę ok. 10 min. Ziemniak wchłonie wówczas nadmiar soli. Pamiętaj, żeby nie pozostawiać go w zupie! (wtedy ponownie będzie za słona). Śmiało mogę polecić ten sposób – jest bardzo stary, popularny, a przede wszystkim – skuteczny.

Jak zrobić omlet - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (10)
/rok temu
ziemniak super...ale zupa calkiem się rozgotuje...masakra
/2 lata temu
dodałam jabłko i pomogło:) gotowałam zupę cukiniową, która dzięki temu zabiegowi zyskała nowy składnik, okazało się że jabłko smakuje w niej świetnie
/3 lata temu
zastosowałem ziemniaka,udało siędogotowałem w rondelku przydał sie do klacji
POKAŻ KOMENTARZE (7)