POLECAMY

Czy wiesz jak uratować przesoloną zupę?

Czasami podczas solenia wieczko solniczki obluzowuje się i do zupy wpada za dużo soli. Co w takiej sytuacji zrobić? Nie wylewaj jej i nie szukaj nowego pomysłu na sobotni obiad, po prostu pozbądź się słonego smaku starymi i niezawodnymi sposobami.

Czy wiesz jak uratować przesoloną zupę? fot. Kasia Bukowska

Do zupy wrzuć dwa surowe białka jajka (białko bowiem wiąże sól). Później przecedź zupę przez sito albo po prostu zbierz z powierzchni ścięte białko.

Wrzuć do zupy poćwiartowane jabłko i gotuj ok. 10 min. Nie bój się, zupa nie będzie miała jabłkowego smaku:)

Możesz dolać przegotowaną wodę i rozcieńczyć zupę, ale nie jest to zbyt dobre rozwiązanie – zupa zwyczajnie może być zbyt rzadka. Oczywiście jeśli preferujesz taką konsystencję, jest do metoda odpowiednia dla Ciebie.

Dodaj do zupy jogurt albo śmietanę (ewentualnie mleko) – smak będzie znacznie łagodniejszy.

Wrzuć do przygotowanej zupy surowego, obranego dużego ziemniaka (ale niepokrojonego!). Gotuj zupę ok. 10 min. Ziemniak wchłonie wówczas nadmiar soli. Pamiętaj, żeby nie pozostawiać go w zupie! (wtedy ponownie będzie za słona). Śmiało mogę polecić ten sposób – jest bardzo stary, popularny, a przede wszystkim – skuteczny.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (10)
/2 lata temu
ziemniak super...ale zupa calkiem się rozgotuje...masakra
/3 lata temu
dodałam jabłko i pomogło:) gotowałam zupę cukiniową, która dzięki temu zabiegowi zyskała nowy składnik, okazało się że jabłko smakuje w niej świetnie
/4 lata temu
zastosowałem ziemniaka,udało siędogotowałem w rondelku przydał sie do klacji
POKAŻ KOMENTARZE (7)