Czy wiesz jak uratować przesoloną zupę?

Czasami podczas solenia wieczko solniczki obluzowuje się i do zupy wpada za dużo soli. Co w takiej sytuacji zrobić? Nie wylewaj jej i nie szukaj nowego pomysłu na sobotni obiad, po prostu pozbądź się słonego smaku starymi i niezawodnymi sposobami.

Do zupy wrzuć dwa surowe białka jajka (białko bowiem wiąże sól). Później przecedź zupę przez sito albo po prostu zbierz z powierzchni ścięte białko.

Wrzuć do zupy poćwiartowane jabłko i gotuj ok. 10 min. Nie bój się, zupa nie będzie miała jabłkowego smaku:)

Możesz dolać przegotowaną wodę i rozcieńczyć zupę, ale nie jest to zbyt dobre rozwiązanie – zupa zwyczajnie może być zbyt rzadka. Oczywiście jeśli preferujesz taką konsystencję, jest do metoda odpowiednia dla Ciebie.

Dodaj do zupy jogurt albo śmietanę (ewentualnie mleko) – smak będzie znacznie łagodniejszy.

Wrzuć do przygotowanej zupy surowego, obranego dużego ziemniaka (ale niepokrojonego!). Gotuj zupę ok. 10 min. Ziemniak wchłonie wówczas nadmiar soli. Pamiętaj, żeby nie pozostawiać go w zupie! (wtedy ponownie będzie za słona). Śmiało mogę polecić ten sposób – jest bardzo stary, popularny, a przede wszystkim – skuteczny.

Jak zrobić omlet - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (11)
KOMENTARZE (11)
~ch.....pani domu/10 miesięcy temu
ziemniak super...ale zupa calkiem się rozgotuje...masakra
~agatek/2 lata temu
dodałam jabłko i pomogło:) gotowałam zupę cukiniową, która dzięki temu zabiegowi zyskała nowy składnik, okazało się że jabłko smakuje w niej świetnie
~gość/2 lata temu
Ja też zrobiłam białko i dupa , pływające jajko w grochowce wygląda kiepsko a na dodatek zupa dalej slona
POKAŻ KOMENTARZE (11)