Czy wiesz jak sprawić, żeby sernik nie opadł?

Kiedyś wielokrotnie denerwowały mnie opadające serniki. Mam jednak parę sposobów, sprawdzonych nie tylko przeze mnie, na to, żeby ciasto było takie jak być powinno.

Kiedy robię tradycyjny sernik dodaję koniecznie łyżkę mąki ziemniaczanej. Nie otwieram pod żadnym pozorem piekarnika przed zakończeniem pieczenia. Mam ustalony czas – 50 minut – i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby sernik był surowy.

Po upieczeniu nie otwieram od razu piekarnika – nie można narażać ciasta na szybką zmianę temperatury. Najpierw uchylam odrobinę piekarnik – dosłownie parę milimetrów. Po 10 minutach uchylam trochę bardziej, a po około pół godziny – mogę wyjąć ciasto. Czasem też upuszczam ciasto prostopadle na blat z niewielkiej wysokości – pęcherzyki powietrza wydostają się równomiernie i zmniejsza się ryzyko opadnięcia ciasta. Rzadko jednak stosuję ten sposób, po przeważnie sernik opada mniej, ale za to pęka.

Nie muszę chyba pisać, że sernik tradycyjny zawsze choć trochę opadnie – przynajmniej dla mnie nie udało się wyeliminować tego zjawiska całkowicie. Za to znajoma podała mi świetny przepis na sernik, który nigdy nie opada – toteż taki właśnie od niedawna robię bez przerwy.

Masa serowa: pół kilo mielonego sera, pół litra przegotowanego, schłodzonego mleka, budyń waniliowy, ¼ szklanki oleju, 3 całe jaja – wszystko mieszamy na jednolitą masę (wychodzi dość rzadka). Z dwóch szklanek mąki, czterech żółtek (zachować oddzielnie białka – będą potrzebne), pół szklanki cukru, łyżeczki proszku do pieczenia i 200g margaryny zagnieść kruche ciasto, z połowy ciasta wyłożyć w blasze spód, zapiec 15 minut, wyłożyć następnie boki i wlać do środka masę serową. Piec około 50 minut. Ubić pianę z białek wraz z pół szklanki cukru, wylać na upieczony sernik, wyłożyć na to ananasy lub brzoskwinie z puszki i posypać grubo wiórkami kokosowymi, zapiekać aż do zabrązowienia wiórek. Smacznego!

SKOMENTUJ (3)
Jak zrobić omlet - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (3)
~ww/4 lata temu
Tak ten sernix to możesz sobie w d. wsadzić, sprawdziłwm nie działa
Tutka/5 lat temu
ten sam sposób powolnego otwierania stosuję gdy piekę biszkopt :) wtedy też nie opada :)
~gość/5 lat temu
sernix pomaga żeby sernik nie opadł to taki ulepszacz w saszetce który się dodaje do masy serowej dr. Oetker to produkuje