Czy wiesz jak przygotować nadziewaną cykorię?

Cykoria.
Nadziewana cykoria to smaczne danie. Cykorię można nadziewać zarówno na słodko, jak i na słono.
/ 24.06.2010 10:23
Cykoria.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 główki cykorii (20 dag),
  • 3 łyżki soku cytrynowego,
  • 2 duże mięsiste pomidory,
  • 1 duża mandarynka bez pestek,
  • 5 nadziewanych zielonych oliwek,
  • sól,pieprz,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 3 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Cykorie umyć, osuszyć i oczyścić z zewnętrznych liści, część od korzenia nieco skrócić. Główki cykorii przekroić wzdłuż na pół i skropić niewielką ilością soku cytrynowego. Pomidory obrać ze skóry, podzielić na ćwiartki, wyciąć nasadę ogonka i gniazdo nasienne, ćwiartki pomidorów pokroić w kostkę.
  2. Mandarynkę umyć, obrać i podzielić na cząstki. Oliwki pokroić w plasterki. Pozostały sok cytrynowy wymieszać z syropem klonowym, oliwą, szczyptą soli, pieprzu, dodać pokrojone pomidory, cząstki mandarynki i oliwki. Wszystkie składniki wymieszać.
  3. Sałatkę pomidorowo-mandarynkową odstawić na 10 minut, po czym napełnić nią połówki cykorii i ułożyć na półmisku.
  4. Mandarynkę umyć, obrać i podzielić na cząstki. Oliwki pokroić w plasterki. Pozostały sok cytrynowy wymieszać z syropem klonowym, oliwą, szczyptą soli, pieprzu, dodać pokrojone pomidory, cząstki mandarynki i oliwki. Wszystkie składniki wymieszać.
  5. Sałatkę pomidorowo-mandarynkową odstawić na 10 minut, po czym napełnić nią połówki cykorii i ułożyć na półmisku.

Polecamy: Galeria potraw z cykorią

Redakcja poleca

REKLAMA