POLECAMY

Zakazana lista: tych 4 składników NIGDY nie dodawaj do sałatki!

Lepiej z nimi uważać!

Zakazana lista: tych 4 składników NIGDY nie dodawaj do sałatki! fot. Fotolia

Pozornie wydaje się, że do sałatki możesz dodać wszystko, co tylko masz pod ręką. To jednak jeden z częstych mitów i przy odrobinie pecha jeden składnik może całkowicie zepsuć smak całej przekąski... Może również sprawić, że stanie się ona BARDZO niezdrowa. Czego nie wolno dodawać do sałatek? Poznaj czarną listę!

1. Nadmiar warzyw może... zaszkodzić

Brzmi niedorzecznie? Nie do końca. Czasem lepiej ograniczyć się do kilku rodzajów warzyw, niż wrzucać ich do sałatki całe mnóstwo. Dlaczego? Niektóre z nich zawierają w sobie składniki, które neutralizują się wzajemnie. Przykład to choćby miks ogórka z pomidorem, połączenie ogórka z natką pietruszki (całkowita utrata witaminy C).

2. Majonez cichym zabójcą?

Kocham majonez, ale... Zazwyczaj jest on cichym zabójcą smaku w sałatkach (pomijając już nawet ilość kalorii). W tego typu przekąsce majonez nie podkręca całości, ale skutecznie maskuje walory pozostałych składników.

3. Nachosy lepiej zabrać do kina

Nie jest to może popularne w Polsce rozwiązanie, ale w kuchni meksykańskiej bardzo często spotykane są sałatki z dodatkiem chipsów typu tortilla (popularnych nachosów). Wiem, że to rozwiązanie ma wielu zwolenników, czy jest jednak sensowne? Chipsy lepiej zjeść z dipem, a nie w sałatce!

4. Suszone owoce nie do sałatek

Bakalie i suszone owoce są pyszne i zdrowe, ale raczej nie dodawaj ich do sałatek. Po pierwsze, mogą zupełnie nieoczekiwanie zmienić smak przekąski - czasem nabierają dziwnego, ciężkiego posmaku, a dodatkowo dostarczają niepotrzebnych kalorii.

Zobacz też kilka przepisów na sałatki:

Sałatka z jajkiem - przepis video
Sałatka z kaszą - przepis video
Surówka z marchewki - przepis video
Sałatka z kaszą jaglaną - przepis

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/rok temu
Uwielbiam dodawac do niektorych suszone owoce zurawiny , a salatka z gotowanych I utartych burakow z suszona sliwka I orzechami?
/rok temu
Szanowna Pani Redaktor działu kuchnia, proszę nie wypowiadać sie na tematy, które raczej znane Pani nie są. Połączenie ogórka świeżego z innymi produktami jest możliwe i nieszkodliwe. Askorbinaza tzw złodziej wit C jest inaktywowany jesli doda się do sałatki np sok z cytryny lub ukisi ogórka. Pozdrawiam