Chrupiąca i niezwykle zdrowa - sprawdź nasze przepisy z czarną rzepą

Czarna rzepa to nieocenione warzywo, które doskonale nadaje się zarówno na surowo, jak i na ciepło – sprawdź nasze przepisy z czarną rzepą w roli głównej!

/ miesiąc temu
Chrupiąca i niezwykle zdrowa - sprawdź nasze przepisy z czarną rzepą fot. Fotolia

Czarna rzepa w postaci surówek, soku lub lekkich sałatek to doskonały sposób na zdrowe dodatki w naszym menu. W połączeniu z jabłkiem lub innymi owocami zyskuje na słodyczy. Sprawdź nasze przepisy na zdrowe dania z czarnej rzepy!

Surówka z czarnej rzepy

Oto składniki na surówkę z czarnej rzepy:

  • pół szklanki octu jabłkowego
  • ¼ szklanki miodu
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 średnie jabłka
  • 3 średnie czarne rzepy
  • posiekana pietruszka

Jak zrobić surówkę z czarnej rzepy?

Najpierw przygotowujemy dressing na bazie miodu, oliwy z oliwek oraz octu jabłkowego. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Jabłka i rzepę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przeciskamy przez gazę i odsączamy nadmiar płynu. Siekamy pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną surówkę z czarnej rzepy możemy podawać do obiadu lub jako lekki lunch wegetariański.

Sok z czarnej rzepy

Oto składniki na sok z czarnej rzepy:

  • 3-4 czarne rzepy
  • 2 jabłka
  • sok z cytryny
  • łyżeczka miodu

Jak zrobić sok z czarnej rzepy?

Rzepę ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie przeciskamy przez gazę powstały sok. Jabłka wyciskamy przez sokowirówkę i mieszamy z wcześniej powstałym sokiem z rzepy. Doprawiamy miodem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowany sok możemy podawać schłodzony. Idealnie wpływa na kondycję skóry oraz włosów. Miód możemy zastąpić łyżeczką stewii.

Czarna rzepa – właściwości

Czarna rzepa jest bogactwem antyoksydantów oraz witaminy C. Pozwala zachować jędrną i gładka skórę. Aplikując świeżo wyciśnięty sok lub okłady ze startego warzywa usuniemy niechciane wągry, krostki oraz blizny potrądzikowe. Ma działanie rozjaśniające i rewitalizujące.

Napar lub okłady z czarnej rzepy pozytywnie wpływają na skórę głowy oraz włosy. Zmniejsza ich wypadanie oraz pobudza mikrokrążenie skóry. Regularne stosowanie pozwala na wzrost nowych mieszków włosowych.

Działa przeciwłojotokowo oraz zmniejsza łupież – zarówno suchy jak i tłusty. Wmasowując sok lub napar oczyścimy skórę oraz zmniejszymy przetłuszczanie włosów.

Bogactwo witamin: B, C oraz magnezu i wapnia sprawia, że to jedno z najzdrowszych warzyw, które warto włączyć do diety. Pomaga oczyścić wątrobę z toksyn oraz zmniejsza stany zapalne śluzówek.

Wzmacnia układ odpornościowy. Regularnie zażywany sok z rzepy pozwala uchronić się przed przeziębieniem oraz spadkiem formy.

Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Wzmacnia układ trawienny i pomaga w prawidłowym trawieniu.

Zobacz inne porady kulinarne

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)