Cukier waniliowy a cukier wanilinowy: czy to na pewno tylko literka różnicy?

Czym się różni cukier waniliowy od cukru wanilinowego? Możesz być zaskoczona...

Weronika Kwaśniak / 4 miesiące temu
Cukier waniliowy a cukier wanilinowy: czy to na pewno tylko literka różnicy? fot. Fotolia

Cukier waniliowy jest ważnym składnikiem wielu przepisów - wanilia dodaje przecież pysznego posmaku większości deserów. Często jednak nie zwracamy uwagi na niepozorną literkę "n", która odróżnia cukier waniliowy od wanilinowego. Czy rzeczywiście różnica tkwi tylko w jednej literze? Czym różnią się oba produkty?

Czym różni się cukier wanilinowy od waniliowego?

Kupienie cukru waniliowego jest niełatwe - ma on stosunkowo wysoką cenę. Trudno się dziwić, ponieważ wanilia to jedna z najdroższych przypraw na świecie. To właśnie dlatego producenci żywności wymyślili jej chemiczny odpowiednik, czyli wanilinę. I to właśnie z tego powodu ogromną popularność zdobyła... podróbka cukru waniliowego, czyli cukier wanilinowy.

Warto podkreślić, że wanilina występuje też w prawdziwych laskach wanilii, gdzie odpowiada za ich charakterystyczny aromat. W wersji stworzonej syntetycznie, wanilinę można otrzymać na przykład w procesie eliminacji ligniny podczas produkcji papieru. Powstaje więc ona z miazgi drzewnej. Jest aktywnie wykorzystywana nie tylko do produkcji cukru wanilinowego, ale również przy tworzeniu kosmetyków.

Jak zrobić domowy cukier waniliowy?

Prawdziwy cukier waniliowy warto zrobić w domu. Jedna laska wanilii sprawi, że wyrobu będziesz używać przez długi czas - zaromatyzuje prawie 500 g cukru!

Co jest potrzebne?

  • Laska wanilii,
  • 450 g drobnego cukru,
  • szczelny pojemnik - np. słoik z nakrętką.

Cukier wsyp do słoika. Przekrój laskę wanilii, wyskrob ziarenka i dodaj do cukru. Pustą laskę również pokrój na kilka kawałków i domieszaj do kryształków. Wszystko jeszcze raz dokładnie zamieszaj, zamknij słoik i potrząsaj. Pamiętaj, że domowy cukier waniliowy osiągnie pełnię smaku po 5-7 dniach!

Czytaj więcej porad kulinarnych

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)