Co zrobić ze świeżymi liśćmi selera?

Seler to prawdziwa kopalnia zdrowia, warto wiedzieć co w sobie kryje i jak go przyrządzić.

fot. Nieznane

Popularny i zdrowy

Sok z selera przeżywa podobno czas dużej popularności wśród gwiazd Hollywood. Nie jest to tak bardzo zaskakujące jeśli weźmiemy pod uwagę jego właściwości zdrowotne. Pobudza on przemianę materii i usuwa szkodliwe produkty uboczne, doskonale oczyszcza nasz organizm z wszelakich toksyn. Wpływa znakomicie nie tylko na nasz wygląd ale i zdrowie. Seler zawiera magnez, cynk, wapń, żelazo i potas a także wiele witamin, szczególnie C i B. Poza tym seler naciowy zaliczany jest do afrodyzjaków. 

Wybierając selera zwróćmy uwagę na kolor łodyg i listków. Powinny one być jasno lub ciemnozielone, bez niezdrowych przebarwień. 

Smaczny sok

Sok z łodyg i liści, które nadają charakterystyczną goryczkę, łączymy z sokiem wyciśniętym z marchwi lub jabłek , możemy także dodać sok zarówno z jabłek i marchwi jak i innych warzyw i owoców.

Polecamy również: Burak ćwikłowy do picia

Na surowo i w sałatce

Warto spróbować również surowych łodyg z selera maczanych w jakimś pysznym dipie. Surowy seler zawiera wszystkie składniki mineralne i jest zdecydowanie najzdrowszy, bo nie jest poddawany obróbce cieplnej.
Innym pomysłem jest sałatka. Na przykład z selera naciowego i paluszków krabowych. Dodać możemy także jabłko i kukurydzę. Całość skrapiamy cytryną, do smaku możemy dodać majonez i orzechy włoskie.

Zobacz też: Jak zrobić niskokaloryczną sałatkę z tuńczyka

Zupa albo sos

Seler również idealnie nadaje się do potraw na ciepło. Niebanalnym pomysłem jest na przykład zupa jabłkowo – selerowa. Do podsmażanych liści selera z cebulą dodajemy starte jabłka i wszystko razem zalane bulionem i duszone pozwoli uzyskać ciekawe połączenie smaków.
Żeby przygotować smaczny sos podsmażmy na maśle czosnek, następnie na gorące masło wyłóżmy pokrojone łodygi i liście selera i cebulę. Kiedy seler będzie miękki dodajmy śmietanę i podduśmy chwilę. Warto dodać, że ciekawym zastępstwem czosnku mogą być na przykład migdały.

Polecamy przepis: Jak zrobić krem z brokułów?

Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)