Co zrobić z roszponką?

Wraz z wiosną budzimy zieleń w naszej kuchni. Ta smaczna roślina o okrągłych listkach doskonale odnajdzie się w wielu świeżych i pełnych smaku sałatkach.

Co zrobić z roszponką?

Niejedno ma imię

Występuje pod różnymi nazwami. Choć najbardziej znana jest jako roszponka, można się spotkać również z roszpunką, raszpanką, rapontyką czy rapunkułem. Zawiera witaminy A, B i C, jest źródłem błonnik i kwasu omega-3, którego nasz organizm zwykle nie dostaje w odpowiednich ilościach. Powszechnie występuje w miesiącach zimowych i wiosennych, więc teraz nie powinno być problemów z jej dostaniem. Nieduże, owalne listki tworzą efektowne rozetki, które można rozrywać na pojedyncze listki lub wrzucać do sałatek w całości, co podnosi walor estetyczny potrawy.

Zobacz także: Sałatki wiosenne

Orzechowe listeczki

Delikatny smak roszponki o lekkiej nucie orzechowej doskonale sprawdza się z wieloma dodatkami. Jest stałych składnikiem mieszanki sałat, która stanowi bazę bardzo wielu prostych bądź wyszukanych kompozycji sałatkowych. Można ją jak szpinak poddusić na oliwie z dodatkiem czosnku lub szalotki. Sprawdza się w zapiekankach, można ją też zmiksować z ziołami lub indywidualnie, tworząc zielony sos typu pesto, który ze swym orzechowym posmakiem doskonale dopasuje się do serów i różnych warzyw. Niektórzy miksują również roszponkę, tworząc z niej muślinową, zieloną zupę o smaku ziołowym i lekko orzechowym jednocześnie. 

Zobacz także: Roquefort - najsłynniejszy francuski ser pleśniowy

Puree z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)