Co zrobić z nadmiarem sernika i szarlotki?

Wiem, że brzmi to dość nieprawdopodobnie, bo mało który dom odnotowuje nadmiar sernika i szarlotki. Bądź co bądź ciasta te mają chyba najwięcej fanów w naszym kraju. Ale jeśli zdarzy się jednak, że np. po świętach zostanie ci sporo ciasta, wówczas skorzystaj z dobrodziejstw techniki.

Pokrój ciasto na części, każdą z nich owiń w folię aluminiową, oznacz np. za pomocą kartki i taśmy klejącej, i włóż do zamrażalnika.

A gdy przyjdzie ci ochota na słodkości lub ktoś znajomy wpadnie na kawę, wówczas wyjmujesz ciasto, które lubisz, zdejmujesz oznaczenie i wkładasz w folii aluminiowej do piekarnika nagrzanego na 100 stopni. Po 20 minutach wyjmiesz z niego ciepły sernik lub szarlotkę.

Możesz też rozmrażać ciasto w temperaturze pokojowej – również będzie świetnie smakować.

Mrozić można także torty i inne ciasta z masami (ale nie rozmrażamy ich w piekarniku). Nie mrozimy natomiast musów oraz ciast z galaretkami. Nie mrozimy też wafli i pischingerów.

Zobacz też: Jak przygotować sernik mrożony?

Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
SKOMENTUJ (1)
KOMENTARZE (1)
~gość/4 lata temu
Dzieki za pomoc:-)