Co zrobić, aby sernik nie opadał?

Nareszcie znalazłaś świetny przepis na sernik. Z dumą patrzysz przez szybkę piekarnika, jak twoje ciasto pięknie wyrosło. Wyjmujesz je, a po chwili… No właśnie, co zrobić, by sernik nie opadł?

Sernik

Opadanie sernika zawdzięczamy cukrowi. I tak, jak nie wyobrażamy sobie tego ciasta bez słodyczy, tak – niestety – nie da się uniknąć zjawiska „opadania”. Ale można ten proces nieco zahamować.

Gdy twój sernik się upiecze, nie wyjmuj go z piekarnika. Wyłącz urządzenie, ale ciasto pozostaw w środku. Na jakieś pół godziny (można nieco uchylić piekarnik, jeśli zdarzyło się, że sernik jest bardzo mocno zrumieniony, a ty boisz się, że wysoka temperatura w piekarniku dodatkowo go spiecze). Potem, jeszcze lekko ciepły sernik posmaruj z wierzchu masłem. Bądź roztopionym (za pomocą pędzelka), bądź dobrze miękkim - za pomocą palców.

Kolejna sprawa – czasami lepiej jest nie piec sernika w termoobiegu. Sprawdź, jak to działa u ciebie w domu. Niektórzy twierdzą, że ich ciasto mniej opada, gdy piekarnik ma wyłączoną opcję termoobiegu.

I jeszcze jedno – przyjmij, że - po upieczeniu - twojego sernika będzie mniej więcej tyle, ile go wlałaś do brytfanki przed pieczeniem. To ciasto zawsze będzie bowiem opadać. Czasami tylko trochę więcej, a czasami trochę mniej.

Polecamy: Jak przygotować sernik mrożony?

SKOMENTUJ (6)
Sernik krakowski - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (6)
~Tessa/rok temu
Sernik nie opadnie jeżeli pod koniec pieczenia wyjmiesz blachę w rękawicach oczywiście na 2 min i zahartujesz a pózniej jeszcze na parę minut do piekarnika, uchyl piekarnik i juz czekaj do wystygnięcia sernika. Smacznego.
~zadowolona/rok temu
a ja mam piekarnik elektrolux i jest rewelacyjny
~zm/2 lata temu
Mam piekarnik zanussi w zabudowie ,zawsze mam problemy z pieczeniem ciast , albo opadają , albo powstaje zakalec . To samo ciasto w innym piekarniku piecze się jak złoto. Gdzie tkwi problem ? Pozdrawiam .
POKAŻ KOMENTARZE (6)