Co to jest pasteryzacja?

Pasteryzacja polega na ogrzewaniu produktów w zamkniętych słoikach w temp. 80-90 stopni w celu zniszczenia lub zahamowania wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych.

fot. Nieznane

Takie ogrzewanie zabija drobnoustroje, nie zabija jednak ich form przetrwalnikowych. Jeśli konserwie zapewnimy odczyn kwaśny i brak kontaktu z tlenem, formy przetrwalnikowe drobnoustrojów nie zniszczą nam przetworu. Produkty pasteryzowane zachowują też stosunkowo dobrze smak, kolor i właściwości odżywcze.

Pasteryzować można wszystkie gatunki owoców i warzyw. Aby zapewnić odpowiedni poziom kwaśności środowiska, dodaje się niejednokrotnie bądź ocet winny, bądź kwasek cytrynowy, bądź sok z cytryny.

Polecamy: Zamiast pasteryzować można suszyć

Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (2)
KOMENTARZE (2)
jab4a/3 lata temu
pasteryzacja to po prostu wekowanie
~kubson/3 lata temu
dlamie spoko