POLECAMY

Sprawdzone porady: jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

Sprawa jest prosta: dobre ciasto na pizzę to sekret udanej pizzy! Nawet najlepsze składniki na wierzchu placka nie uratują kiepskiego ciasta...

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
Sprawdzone porady: jak zrobić idealne ciasto na pizzę? fot. Fotolia

Ciasto na pizzę to podstawa idealnej, pysznie wypieczonej pizzy. Dodatki są czasem nawet sprawą drugorzędną - na idealnym cieście do pizzy (przepis jest bardzo ważny) wszystko będzie smakować pysznie. Ciasto na pizzę bez drożdży również będzie proste w przygotowaniu. Radzimy też, jak zrobić cienkie ciasto na pizzę - jak z pizzerii! Ta wersja nie wymaga długiego wyrastania, dzięki czemu jest niezwykle szybka w przygotowaniu. Pizza na grubym cieście jest równie lubiana, mimo że ma niewiele wspólnego z włoskim oryginałem. Takie danie będzie bardziej sycące.

Ciasto na pizzę bez drożdży

Jakie są zalety przygotowania ciasta na pizzę bez drożdży? Przede wszystkim: ogromna oszczędność czasu. Ta wersja nie musi przecież wyrastać! Smak jest nieco inny niż w klasycznej wersji, ale warto spróbować!

Składniki na ciasto na pizzę bez drożdży to:

  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie.

Wszystkie składniki na ciasto na pizzę bez drożdży umieść w misce i wymieszaj. Zagniataj rękami, aż powstanie gładkie i sprężysta masa. Placek rozwałkuj i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Na cieście poukładaj dodatki i piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut (zależnie od grubości ciasta).

Cienkie ciasto na pizzę

Cienkie ciasto na pizzę to kwintesencja prawdziwej włoskiej pizzy - właśnie w taki sposób serwują ją mieszkańcy słonecznej Italii. Składniki to:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki letniej wody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 dag świeżych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki oleju.

Z cukru, drożdży, 2 łyżek mąki i połowy wody przygotuj rozczyn. Pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiej do miski, dodaj olej, sól, rozczyn drożdżowy i pozostałą część letniej wody. Ciasto wyrabiaj ręcznie, aż będzie łatwo odklejać się od rąk. Odstaw je na chwilę, ale nie pozostawiaj do długiego wyrastania. Cienkie ciasto na pizzę musisz teraz porządnie rozwałkować, aż osiągnie pożądaną grubość. Obłóż je dodatkami i piecz przez 10 minut w 230 stopniach. Pyszna pizza na cienkim cieście gotowa!

Przepisy kuchni włoskiej - 49 pomysłów

Pizza na grubym cieście

Trudno jest przygotować idealną pizzę na grubym cieście - masa często staje się gliniasta i zbyt ciężka. Z tym przepisem jednak na pewno się to uda! Składniki na puszyste ciasto na pizzę to:

  • 500 g mąki (najlepiej tortowej),
  • 40 g świeżych drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 250 ml letniej wody,
  • 100 ml letniego mleka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • łyżka oleju.

Przygotuj rozczyn z drożdży: zasyp je cukrem, odrobiną mąki i zalej letnim mlekiem. Odstaw na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiej do dużej miski, zrób w niej wgłębienie na środku. W dołeczku umieść rozczyn z drożdży i szybko go "zasyp". Wstępnie wyrób ciasto. Teraz dodaj sól i wlej powoli letnią wodę. Wyrabiaj ciasto stanowczymi ruchami - musi się teraz mocno napowietrzyć. Mocno trzymaj miskę (warto poprosić też kogoś o pomoc). Puszyste ciasto na pizzę najlepiej wyrabiać przez 10 minut, aby pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza. Po tym czasie stwórz z niego kulkę, natłuść olejem i odstaw na 20 minut, aby podrosło.

Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto na pizzę musisz wyrobić ponownie. Obłożoną składnikami pizzę piecz przez 10 minut w 190 stopniach, a następnie przez 30 minut w 170 stopniach. Pyszna pizza na grubym cieście gotowa!

Pizza na cieście francuskim

Coraz popularniejszym rozwiązaniem staje się też pizza na cieście francuskim. To najlepszy pomysł na szybkie ciasto na pizzę! Wystarczy kupić gotowy arkusz i ułożyć na nim składniki, a potem zapiekać w 200 stopniach przez mniej więcej 20 minut.

Gdy znasz już nasze pomysły na najlepsze ciasto na pizzę... Zerknij tutaj i sprawdź 15 przepisów na pizzę według redakcji Polki.pl!

Szukasz sprawdzonych porad kulinarnych? Sprawdź!

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/2 miesiące temu
Lepiej, taniej i smaczniej ;) zwłaszcza że to nie jest jakieś trudne.. no może trochę się nabrudzi w kuchni mąką ale tego smaku nic nie zastąpi. Ważna jest też baza czyli sos pomidorowy - jak Ty go robisz? Sama blendujesz pomidory czy kupujesz przecier?
/3 miesiące temu
ciasto na pizzę zazwyczaj mi wychodzi. keidyś kupowałam gotowe blaty do pizzy, ale zrozumiałam że to sam syf. o wiele lepiej jest zrobić ciasto do pizzy samemu - przepis i gotowe:)