Ciasteczka - słodka chwila zapomnienia

Ciasteczka…ich smak kojarzy nam się przede wszystkim z chwilą relaksu. Chętnie sięgamy po nie przy kawie lub herbacie, lubimy też przegryzać je podczas wysiłku intelektualnego, ponieważ pomagają się skupić i dodają sił do pracy. Ponadto ciasteczka mogą stanowić dobry element integracyjny, zwłaszcza gdy podajemy je na spotkaniu służbowym czy dzielimy się nimi z przyjaciółmi.
/ 23.04.2008 21:00

Ciasteczka…ich smak kojarzy nam się przede wszystkim z chwilą relaksu. Chętnie sięgamy po nie przy kawie lub herbacie, lubimy też przegryzać je podczas wysiłku intelektualnego, ponieważ pomagają się skupić i dodają sił do pracy. Ponadto ciasteczka mogą stanowić dobry element integracyjny, zwłaszcza gdy podajemy je na spotkaniu służbowym czy dzielimy się nimi z przyjaciółmi.

Pożyteczny wybór

Podstawowymi składnikami ciastek są mąka pszenna, cukier i tłuszcz. Natomiast o smaku i wyglądzie tych przekąsek decyzją dodatki. Wybór zależy od naszych preferencji smakowych. Dla miłośników czekolady - ciasteczka z dodatkiem tego przysmaku. Nie od dziś czekolada znana nam jest jako źródło energii, której szczególnie brakuje nam po zimie. Dlatego warto sięgnąć po przysmak z czekoladą i wzmocnić nieco swój organizm. Ponadto powszechnie wiadomo, iż czekolada stymuluje wydzielanie endorfin, które poprawiają nastrój i wprawiają w stan błogiego odprężenia.

Ciasteczka - słodka chwila zapomnienia

Dla osób dbających o linię idealne będą ciasteczka zbożowe. Zapewnią organizmowi porcję wartościowych węglowodanów, nie dostarczając przy tym nadmiernych ilości kalorii. Dlatego tak chętnie sięgamy po nie podczas wysiłku fizycznego. Świetnie smakują zarówno na stoku narciarskim, spacerze w górach jak i po treningu w klubie fitness.

Ciasteczka można także połączyć z miodem lub orzeszkami. Miód jest cennym produktem dla osób wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową, wchodzi w skład diety min. sportowców. Orzechy są źródłem wielu cennych witamin, a także wapnia i magnezu. Pobudzają pracę mózgu i mają działanie antydepresyjne. Produkty te uzupełniają dietę, a jako dodatek do ciastek łączą przyjemne z pożytecznym.

Dla każdego coś miłego

Popularne jest też ciastko marchwiowe, zwłaszcza wśród wegetarian, ale nie tylko. To oryginalne połączenie tradycyjnego ciastka z marchwią jest lubiane przez wiele osób i poszukiwaczy nowych smaków. Szeroka oferta zaspokoi nawet najbardziej wybredne gusty. Słodycze w rozsądnych ilościach nie zaszkodzą, a ich składniki mogą mieć dobry wpływ na nasz organizm. I przede wszystkim na poprawę samopoczucia.

Bitwa o ciastko

Popularny francuski croissant powstał dzięki…wiktorii wiedeńskiej. Po wygranej nad armią turecką pod Wiedniem w 1683r. miejscowi piekarze dla uczczenia tego wydarzenia upiekli ciastko w kształcie półksiężyca – symbolu Imperium Osmańskiego. Zainspirowało to Francuzów do stworzenia croissantów, które później stały się ich rodzimym specjałem.

Ciastko prawdę Ci powie

W Chinach bardzo popularne są ciastka z wróżbą. Zapoczątkowane zostały w XIX wieku w Japonii. Do ich wytwarzania wykorzystywano wtedy sezam i ryż. Obecnie robione są z masła i cukru, a do środka dodawany jest migdał i karteczka z przepowiednią.

Redakcja poleca

REKLAMA