Blanszowanie krok po kroku - poradnik eksperta

blanszowanie fot. Fotolia
Blanszowanie - czym jest i na czym polega? Podpowiadamy!
/ 18.07.2013 15:49
blanszowanie fot. Fotolia

Na czym polega blanszowanie?

Blanszowanie to krótkie obgotowywanie w gorącej wodzie lub na parze wodnej. Pod wpływem działania wysokiej temperatury zmieniają się niektóre właściwości produktów.

Blanszuje się zwykle twarde warzywa, np. marchewkę, brokuł. Ale obgotować można również liście szpinaku, aby straciły sztywność (podczas gotowania rozpadłyby się), pokrojoną cebulę czy por, żeby złagodzić ich smak, czy wątróbkę przed zmieleniem na pasztet.

Blanszowanie oprócz efektu zmiękczenia daje też inne korzyści. Wysoka temperatura niszczy enzymy aktywne w świeżych produktach roślinnych, dzięki czemu przeznaczone do mrożenia warzywa zachowują swoją barwę, smak i zapach. Blanszowanie pomaga także „odpowietrzyć” surowiec, w efekcie staje się on mniej podatny na niekorzystne zmiany, np. stratę witamin.

Jak należy blanszować warzywa?

  1. Przygotuj warzywa. Umyj je, ewentualnie obierz, opłucz i rozdrobnij.
  2. Zagotuj płyn. Powinno być go dużo. Najczęściej jest to woda, ale również może to być np. wywar.
  3. Obgotuj warzywa. Wrzuć je na wrzący płyn i pozostaw na 15–30 sekund.
  4. Wyjmij i wystudź. Całość przelej przez sito. Warzywa wystudź naturalnie lub częściej przelewając zimną wodą – pozwoli to zachować ładniejszą barwę.
Tagi: warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA