POLECAMY

Soczyste orzeźwienie - dlaczego warto włączyć arbuza do diety?

Czerwony, żółty lub pomarańczowy miąższ arbuza jest przepyszny. Arbuz to jeden z doskonałych owoców lata, który skutecznie pomoże walczyć z upałem!

/ 3 tygodnie temu
Soczyste orzeźwienie - dlaczego warto włączyć arbuza do diety?

Arbuz to orzeźwiający owoc z rodziny dyniowatych, który składa się prawie w 100% z wody. Idealnie nadaje się do przygotowania letnich drinków, koktajli lub lodowych sorbetów owocowych. Ciekawie komponuje się w sałatkach oraz jako dodatek do dań wytrawnych. Sprawdź, jakie ma właściwości i dlaczego warto wprowadzić go do swojej diety!

Właściwości arbuza

Przeciwdziała astmie

Spożywanie składników bogatych w witaminę C zmniejsza ryzyko rozwijania się i pogłębiania astmy oskrzelowej. Arbuz to jeden z owoców bogaty właśnie w witaminę C. Dostarczana w postaci soków, napojów lub w sałatkach pozwoli zachować płuca w odpowiedniej kondycji.

Ciśnienie krwi

Zarówno owoce, jak i ekstrakty z arbuza suplementowane wśród osób z otyłością oraz w podeszłym wieku pozwalają na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Trawienie pokarmów

Duża zawartość wody oraz błonnika pokarmowego wspomaga prawidłową prace jelit. Pozwala uniknąć zaparć.

Nawilżanie

Arbuz składa się prawie w 92% z wody, bogatej w elektrolity. Podczas upałów jest doskonałą przekąską, która zabezpiecza przed odwodnieniem organizmu. Przygotowany w mrożonych kawałkach na patyku ciekawie się sprawdza jako zdrowy zamiennik lodów.

Skóra

Owoc ten zawiera witaminę A, która jest odpowiedzialna za produkcję sebum. Chroni i nawilża skórę głowy oraz powierzchnię włosów. Dodatkowo wzmacnia je i jest odpowiedzialna za prawidłowy wzrost.

Olej z pestek arbuza – właściwości

Doskonale nawilża zarówno mieszaną, jak i suchą skórę, przez co jest używany w kosmetykach do pielęgnacji twarzy i całego ciała. Jako silny antyoksydant przez dłuższy okres czasu pozostaje świeży – nie jełczeje tak szybko, jak pozostałe oleje. Działa odmładzająco i detoksykująco.

Sok z arbuza

Oto składniki na sok z arbuza:

  • arbuz średniej wielkości
  • sok wyciśnięty z limonki

Jak zrobić sok z arbuza?

Arbuz przekrawamy na pół. Następnie wyciągamy pestki za pomocą łyżeczki. Przekładamy kawałki pokrojonego arbuza do blendera. Miksujemy całość na wysokich obrotach przez mniej niż minutę. Jeżeli zależy nam na klarownym soku, należy przecisnąć miąższ przez sitko i dokładnie usunąć pestki, które pozostały. Tak przygotowany serwujemy z dodatkiem lodu.

Sprawdź inne porady kulinarne

Tagi: arbuzolejsokmelonowoc
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)