Arbuzowa salsa do ryb z pieca i grilla
2 szklanki pokrojonego w kostkę miąższu arbuza wymieszaj z 1/2 szklanki pokrojonych zielonych oliwek, 1/2 pokrojonego drobno ogórka, małą posiekaną papryczką jalapeňo, 2 łyżkami posiekanej czerwonej cebuli i 2 łyżkami białego octu balsamicznego.
Grillowany arbuz z szynką parmeńską
Obrane ze skórki plastry arbuza o grubości 1 cm pokrój w ćwiartki, posmaruj z obu stron oliwą. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Grilluj po 1 min z obu stron. Przełóż kawałki arbuza na talerz, obłóż pokrojonym w kostkę niebieskim serem pleśniowym i paskami szynki parmeńskiej.
Arbuzowa granita
Do małego rondla wlej 1/3 szklanki soku z arbuza (ew. wody) i 1/3 szklanki cukru. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. W misce malaksera zmiksuj 6 szklanek pokrojonego miąższu arbuza bez pestek z 1/4 szklanki soku z limonki lub cytryny, 2 łyżeczkami posiekanej świeżej mięty i ew. kilkoma kroplami olejku miętowego. Do musu wlej syrop cukrowy, zmiksuj. Wlej do pojemnika do zamrażania. Zamrażaj co najmniej 8 godzin. Przed podaniem rozgnieć grudki lodu widelcem.