4 banalnie łatwe i pyszne przepisy na sos do szparagów

Wypróbuj i skorzystaj z sezonu na szparagi!

/ 4 miesiące temu
4 banalnie łatwe i pyszne przepisy na sos do szparagów fot. Fotolia

Szparagi są dostępne zazwyczaj od marca do końca czerwca. W sklepach i na targach dostępne są zielone szparagi i białe. Te pierwsze są cienkie i miękkie, a ich smak jest bardzo wyrazisty. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem. Z kolei białe szparagi mają łagodniejszy smak, ale są twardsze - przed przyrządzeniem trzeba je obrać.

Jak przyrządzić szparagi? Pomysłów jest wiele! Jednak najszybszym i pysznym pomysłem jest podanie ich z sosem. Tym razem przygotowałyśmy cztery znakomite przepisy na sosy do szparagów. Zobaczcie koniecznie!

Kochane przez wszystkich: zobacz 29 przepisów na dania ze szparagami

1. Holenderski sos do szparagów

Ten sos świetnie pasuje do białych szparagów.

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki masła
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Następnie powoli dodawaj masło ubijając, aż uzyskasz gęstą masę.

2. Berneński sos do szparagów

Ten sos doskonale sprawdzi się w przypadku szparagów zielonych.

Składniki:

  • 3 żółtka
  • kostka masła
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki białego wina
  • 2 szalotki
  • kilka gałązek estragonu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Cebulki i estragon drobno posiekaj i umieść w rondelku. Dodaj łyżkę świeżo mielonego pieprzu, ocet winny i wino. Zagotuj, przetrzyj przez sito i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie żółtka utrzyj na parze, dodaj przygotowaną wcześniej masę, a następnie stopniowo dodawaj masło. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.

Delikatna zupa krem ze szparagów

3. Sos serowy do szparagów

Składniki:

  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 130 ml śmietany kremówki
  • pół kostki masła
  • 3 żółtka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z masłem i ubij na parze. Ser pokrusz, wymieszaj ze śmietanką i podgrzej, aż się rozpuści. Ostudź. Połącz masę serową z ubitymi żółtkami i dopraw do smaku.

4. Sos beszamelowy do szparagów

Składniki:

  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, wymieszaj i stopniowo dodawaj mleko cały czas mieszając. Zagotuj i odstaw, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Roladki ze szparagami i szynką - Kasia gotuje z Polki.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 miesiące temu
Bardzo lubię szparagi z sosem. Ja robiłam ten z pierwszego przepisu i wyszedł znakomity :)