Zrazy wołyńskie z kapustą kiszoną

Pomysł na smakowity obiad? Zobacz przepis na zrazy wołyńskie z kapustą kiszoną!

Weronika Kwaśniak / 2 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Zrazy wołyńskie z kapustą kiszoną
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 80 dag wołowiny
  • łyżka mąki
  • 6 dag masła
  • 2 cebule
  • 35 dag kapusty kiszonej
  • 10 dag słoniny w plastrach
  • ok. 1/2 l bulionu, najlepiej wołowego
  • sól
  • olej
  • pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zrazy wołyńskie z kapustą kiszoną - to pomysł na pyszny obiad, który możesz przyrządzić również na większą okazję. Wielu twierdzi, że takie zrazy były ulubionym daniem samego Fryderyka Chopina!

  1. Mięso pokrój w cienkie plastry i rozbij.
  2. Oprósz zrazy solą i pieprzem, a następnie mąką.
  3. Cebulę posiekaj w kostkę.

Zrazy w sosie grzybowym - przepis

  1. W rondelku lub głębokiej patelni rozgrzej masło, obsmaż zrazy, dodaj cebulę, zrumień.
  2. Podlej gorącą wodą i duś, aż mięso zacznie mięknąć.
  3. Kapustę lekko podduś z 2 łyżkami oleju, by odparował płyn.
  4. Dopraw kapustę solą i pieprzem. Każdy zraz obłóż warstwą kapusty, przykryj słoniną.

Zrazy z papryką - przepis

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Zrazy ułóż w rondlu lub patelni, zalej bulionem, bez przykrycia wstaw do piekarnika.
  3. Piecz przez około 25 minut, aż słoninka się przyrumieni.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)