Zrazy wołowe w sosie grzybowym

Idealny dodatek do zrazów wołowych to kasza. Najlepiej podać mięso tradycyjnie, z wyborną kaszą gryczaną Świetny jest też pęczak lub kasza jęczmienna.

DRUKUJ PRZEPIS
Zrazy wołowe w sosie grzybowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 365 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg wołowiny z udźca lub rostbefu
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 kiszone ogórki
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 l bulionu cielęcego
  • sól
  • pieprz
Wołowina po meksykańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Wołowinę opłucz, pokrój w dość cienkie plastry. Rozbij gładką stroną kuchennego młotka. Oprósz pieprzem, odstaw na pół godziny.
  2. Grzyby dokładnie wypłucz, namocz w ciepłej wodzie, odciśnij. Cebulę posiekaj, lekko zrumień na łyżce masła.
  3. Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą. Połóż na nim słupek ogórka i 2 słupki boczku. Zwiń roladki, obwiąż je bawełnianą białą nicią.
  4. Obtocz je w mące, obsmaż na maśle. Zalej gorącym bulionem, dodaj przesmażoną cebulę i grzyby. Duś na małym ogniu ok. 30 min. Dopraw do smaku solą i pieprzem, duś jeszcze ok. 15 min.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)