Zrazy wołowe

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na 4 plastry, rozbić tłuczkiem, posolić.

Składniki

  • 50 dag udźca wołowego
  • 5 dag boczku wędzonego w cienkich plasterkach
  • cebula
  • kiszony ogórek
  • pół szklanki śmietany 12-proc.
  • musztarda
  • mąka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na 4 plastry, rozbić tłuczkiem, posolić.

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórek kiszony pokroić w paski. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą i ułożyć na nim plasterek boczku, kawałek cebuli, ogórka. Zwinąć zrazy, obwiązać nitką, obsmażyć na oleju. Zalać wodą, śmietaną wymieszaną z mąką i doprawioną solą oraz pieprzem.

Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem mniej więcej 40 minut.

Zapiekanka pasterska z cheddarem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (0)
KOMENTARZE (0)