Zrazy wieprzowe z boczkiem w sosie grzybowym

Zrazy wieprzowe to idealny pomysł na aromatyczny i pyszny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zrazy wieprzowe z boczkiem w sosie grzybowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 550 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 70 dag szynki lub łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 10 dag czerstwego chleba
  • jajko
  • 10 dag chudego wędzonego boczku
  • 5 dag słoniny
  • 3–4 suszone grzyby
  • 20 dag grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
Krokiety z kapustą i grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Mięso umyj, pokrój na 8 cienkich plastrów, rozbij, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut.
2. Grzyby suszone namocz w letniej wodzie.
3. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj rozkruszony chleb, wbij jajko, wymieszaj.
4. Zrazy obłóż plasterkami boczku, posmaruj farszem, ciasno zwiń i obwiąż bawełnianą nicią.
5. W rondlu roztop słoninę. Włóż zrazy i obsmaż, wyjmij. Do rondla wrzuć pokrojone grzyby i podsmaż. Włóż ponownie zrazy. Dodaj namoczone grzyby z płynem z moczenia.
6. Wlej bulion i duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie.

Przepis z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)