Zrazy w sosie grzybowym

Jeśli lubisz, sos możesz zabielić śmietaną!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zrazy w sosie grzybowym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 75 dag karkówki
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • cebula  
  • sól
  • pieprz
Krokiety z kapustą i grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zrazy w sosie grzybowym!

  1. Grzyby opłucz, zalej 1,5 szklanki wody, namocz, gotuj przez 10 min.
  2. Mięso pokrój w dość cienkie plastry.
  3. Rozbij, oprósz solą i pieprzem.
  4. Plastry mięsa smaruj z jednej strony musztardą.
  5. Na każdym połóż po ćwiartce ogórka, zwiń w roladkę.
  6. Obwiąż bawełnianą nitką, obtocz w mące.
  7. Zrazy zrumień na rozgrzanym oleju z masłem.
  8. Przełóż do rondla.
  9. Na pozostałym tłuszczu zrumień cebulę, dodaj do mięsa.
  10. Całość zalej wodą z grzybami, zagotuj.
  11. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 30 min.
  12. Sos dopraw solą i pieprzem.

Zobacz inne przepisy z grzybami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)