Ziemniaki faszerowane czterema nadzieniami

Ziemniaki faszerowane to świetne danie na co dzień, jak i na bardziej wystawne przyjęcie.

DRUKUJ PRZEPIS
Ziemniaki faszerowane czterema nadzieniami
STOCKFOOD/FREE
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 125 min
Ilość kalorii: 175 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag grzybów
  • 1 cebulka
  • 1 łyżeczka masła
  • rozmaryn
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 dag twarogu
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek ogórka
  • koperek
  • 10 dag twarożku ziarnistego
  • dymka
  • 10 dag mozzarelli
  • pomidor
  • bazylia
  • sól, pieprz
Lasagne ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, osusz. Każdy owiń osobno w folię aluminiową. Włóż do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz ok. godziny.
  2. Grzyby oczyść, opłucz, pokrój w paski. Cebulę posiekaj, zrumień na maśle. Dodaj grzyby, przesmaż, podduś, dopraw solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu.
  3. Twarożek rozmieszaj z jogurtem. Ogórek obierz, zetrzyj na dużych oczkach, odciśnij. Dodaj do twarożku razem z przeciśniętym czosnkiem  i koperkiem, dopraw.
  4. Twarożek ziarnisty wymieszaj z posiekaną dymką. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Mozzarellę i pomidor pokrój w kostkę. Wymieszaj z bazylią.
  6. Przestudzone ziemniaki płytko wydrąż. Każdym farszem nadziej dwa ziemniaki. Te z grzybami i mozzarellą zapiecz przez 15 min w temp. 200 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
Polecam też farsz z pokrojonej w drobną kostkę i podsmażonej z cebulką parówki sojowej (może być polsoi), z tofu i z bakłażanów lub z pomidorów i cukinii :)