Ziemniaki faszerowane grzybami

Przekąska na każdą okazję!
/ 14.08.2013 03:49
DRUKUJ PRZEPIS
Ziemniaki faszerowane grzybami Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 155 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 50 dag grzybów
  • cebula
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • jajko
  • 5 dag żółtego sera
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj na półmiękko. Przestudź, przekrój wzdłuż na połowę, wydrąż.
  2. Grzyby oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj, zrumień na tłuszczu. Dodaj grzyby, przesmaż, podduś, przypraw. Wymieszaj z posiekanym miąższem z ziemniaków i jajkiem, dopraw, chwilę przesmaż.
  3. Farszem napełnij ziemniaki, ułóż je w żaroodpornym naczyniu, posyp startym serem, przykryj. Piecz ok. 20 min w 200 st. C. Posyp zieleniną.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA