Ziemniaczane kopytka polane masłem z bułką tartą

Ziemniaczane kopytka polane masłem z bułką tartą idealnie smakują z sezonowymi surówkami.

DRUKUJ PRZEPIS
Ziemniaczane kopytka polane masłem z bułką tartą
A. Rogalski
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 35 dag mąki (ok. 2 szklanek)
  • 3 jajka
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 5 dag masła
  • 2 łyżki tartej bułki
Gnocchi - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach do miękkości, ostudź, a następnie obierz i przepuść przez maszynkę. Dodaj przesianą przez drobne sitko mąkę, jajka oraz utarty na drobnej tarce parmezan. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem.

2. Ciasto szybko wyrób. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki grubości około 2 cm, spłaszcz je lekko nożem i pokrój ukośnie na kluski. Gotuj, wrzucając partiami do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową i dokładnie osącz.  Podawaj polane tartą bułką zarumienioną na maśle.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)