Ziele angielskie, a właściwie owoc korzennika lekarskiego pochodzącego z Jamajki, to przyprawa popularna w kuchni polskiej, czasem stosowana jako namiastka czarnego pieprzu w postaci całych ziaren lub zmielonego „proszku”. Jest charakterystyczna dla wielu potraw kuchni żydowskiej.
Walory smakowe ziela angielskiego przypominają inne przyprawy, m.in. goździki, cynamon i gałkę muszkatołową. Różnorodność smaków i uniwersalność zastosowań ziela angielskiego sugeruje anglojęzyczna nazwa "allspice" (tzn. "wszystkie przyprawy").
Zobacz także: Liść laurowy
Przyprawa korzenna do pierników
Ziele angielskie wchodzi w skład mieszanki przypraw korzennych – którą z dodatkiem cynamonu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej – stosuje się do przyprawiania pierników i wielu innych tradycyjnych polskich ciast.
Marynaty i kwaszonki
Ziele angielskie jest nieodzownym składnikiem wielu marynat w zalewie octowej: marynowanych grzybów, śliwek, dyni i in. Dodaje się je także do marynowania śledzi. Również przy kwaszeniu ogórków oraz kapusty przyda się kilka ziaren angielskiego ziela.
Przyprawiać można nim smażone ryby, typowe polskie zupy, takie jak żurki, grochówki, kapuśniaki i czerwone barszcze.
Mięso i dziczyzna
W polskich domach stosuje się je głównie do doprawiania potraw mięsnych, pasztetów, z powodzeniem używany do tłustych sosów. Potrawy z dziczyzny – tutaj świetnie sprawdzają się jako dodatek do marynat. Także sos przyrządzany z wywaru z mięsa, z dodatkiem pieprzu, cebuli, mąki, czerwonego wina i kilku ziarenek angielskiego ziela doskonale doda smaku dziczyźnie i podrobom.
Grzane wino
Amatorzy grzanego wina z pewnością znają intensywny smak trunku, który uzyskać można m.in. właśnie poprzez dodanie angielskiego ziela. Dodane do kompotów owocowych intensyfikuje ich aromat, wydobywa głębię smaku.
Silny smak sprawia, że ziele angielskie stosować należy z umiarkowaniem. Warto pamiętać, że dodaje się je na początku przyrządzania potraw.