Żeberka w sosie śmietanowym

Żeberka pokroić w prostokąty o długości ok. 7 cm. Włożyć do miski, posypać solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i ziołami prowansalskimi. Odstawić na około 2 h do lodówki. Rozgrzać tłuszcz, ułożyć paski żeberek i smażyć na dużym ogniu po 3 min. z każdej strony. Zmniejszyć płomień, dolać pół szklanki wody i dusić ok. 30 min. Obrać cebulę, czosnek i pokroić w drobną kostkę, dołożyć do żeberek. Dusić jeszcze 10 min. Wyciągnąć mięsko na talerz, do garnka dolać śmietanę i gotować parę minut aż trochę odparuje i zgęstnieje. Żeberka podawać polane sosem z dodatkiem pieczywa i surówką.

Składniki

  • 3 paski żeberek,
  • 4 łyżki tłuszczu,

  • 100 ml słodkiej śmietany,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • zioła prowansalskie,
  • oregano,
  • papryka słodka,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

Żeberka pokroić w prostokąty o długości ok. 7 cm. Włożyć do miski, posypać solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i ziołami prowansalskimi. Odstawić na około 2 h do lodówki. Rozgrzać tłuszcz, ułożyć paski żeberek i smażyć na dużym ogniu po 3 min. z każdej strony. Zmniejszyć płomień, dolać pół szklanki wody i dusić ok. 30 min. Obrać cebulę, czosnek i pokroić w drobną kostkę, dołożyć do żeberek. Dusić jeszcze 10 min. Wyciągnąć mięsko na talerz, do garnka dolać śmietanę i gotować parę minut aż trochę odparuje i zgęstnieje. Żeberka podawać polane sosem z dodatkiem pieczywa i surówką.

SKOMENTUJ (3)
Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (3)
Gość We-Dwoje.pl/7 lat temu
Przepyszne i latwe w prztrzadzeniu.
Gość We-Dwoje.pl/7 lat temu
Przepyszne i latwe w prztrzadzeniu.
Gość We-Dwoje.pl/7 lat temu
juz raz uzylem tego przepisu...zeberka sa poprostu swietne!!!!