Żeberka pieczone w pomarańczach

Żeberka pieczone w pomarańczach mogą być wspaniałym daniem głównym nie tylko podczas świąt.

DRUKUJ PRZEPIS
Żeberka pieczone w pomarańczach
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 20 min
Ilość kalorii: 250 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg dag żeberek wieprzowych
  • 2 pomarańcze
  • 2/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki miodu akacjowego
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • tabasco
  • sól
  • pieprz
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Żeberka umyj, osusz, pokrój na kawałki z 2 kostkami, natrzyj solą i pieprzem. Z jednej pomarańczy zestrugaj cienkie paseczki skórki, obierz, wykrój fileciki miąższu i pokrój w kostkę.
  2. Sok z drugiej pomarańczy wymieszaj z mąką ziemniaczaną, miodem, musztardą, dżemem morelowym, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, sosem sojowym i tabasco do smaku. Dodaj skórkę pomarańczową i miąższ z pomarańczy. Żeberka posmaruj marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na 2–3 godziny.
  3. Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni. Płaskie naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Ułóż kawałki żeberek razem z marynatą, przykryj i piecz około 30 minut. Następnie żeberka odkryj, obróć na drugą stronę i piecz kolejne 30 minut, często smarując marynatą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)