Zapiekanka ziołowa z ziemniakami, szynką i serem

Zioła prowansalskie, cebula i czosnek dodatkowo wzbogacają jej aromat!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka ziołowa z ziemniakami, szynką i serem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 pomidory
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 cebule
  • 15 dag szynki
Dodatkowo:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej
Parówki w cieście naleśnikowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zapiekankę z ziemniakami!

  1. Ziemniaki ugotuj, ostudź i obierz.
  2. Pokrój w ćwiartki.
  3. Cebulę pokrój w piórka, z posiekanym czosnkiem zeszklij na 3 łyżkach oleju.
  4. Pomidory obierz, pokrój w ćwiartki.
  5. Szynkę pokrój w paski, ser zetrzyj.
  6. Foremkę wysmaruj olejem.
  7. Ziemniaki połącz z cebulą, pomidorami, serem, 1/2 szynki.
  8. Dopraw solą, pieprzem, 1/2 ziół prowansalskich i słodką papryką.
  9. Przełóż do foremki.
  10. Posyp resztą szynki i polej śmietaną doprawioną resztą ziół i pieprzem.
  11. Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Sprawdź inne przepisy na zapiekanki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)