Zapiekanka ziemniaczana z serem

Zapiekanka ziemniaczana z serem to prosty przepis i świetny pomysł na dzisiejszy obiad!

DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka ziemniaczana z serem
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 10 dag kiełbasy
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 18 proc. tłuszczu
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 jajko
  • pomidor
  • ząbek czosnku
  • świeża zielenina, np. natka pietruszki, tymianek lub kolendra
  • sól
  • pieprz
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry, wrzuć na posoloną, wrzącą wodę i gotuj 10 min, zestaw, dokładnie odsącz.2. Wędzony boczek potnij w dość dużą kostkę, kiełbasę w plasterki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym maśle razem z boczkiem i kiełbasą, przypraw posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
  3. Żaroodporne naczynie do zapiekania posmaruj masłem, na dno wyłóż ziemniaki, a na nie zawartość patelni. 5. Do śmietany dodaj starty ser żółty i rozmącone jajko, wymieszaj, masą zalej zapiekankę.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C na 15–20 min, przed podaniem udekoruj pokrojonym w ćwiartki pomidorem i świeżą zieleniną.

Zobacz przepisy na inne zapiekanki >>

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)