Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i cukinią

Świetny pomysł na sycący i smaczny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i cukinią
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 490 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,2 kg zwięzłych ziemniaków
  • olej
  • 50 dag mielonego mięsa
  • cebula
  • 3 kolorowe papryki
  • młoda cukinia
  • pół szklanki kremówki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 10 dag sera feta
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Parówki w cieście naleśnikowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
2. Przesmaż na oleju, oprósz solą i pieprzem.
3. Mięso przesmaż na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą.
4. Podlej wodą, podduś, przypraw.
5. Paprykę umyj, przekrój na pół, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w kostkę.
6. Cukinię umyj, pokrój w talarki.
7. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Dno posyp częścią ziemniaków.
8. Wyłóż na nie mięso, przykryj papryką, oprósz przyprawami, przykryj pozostałymi ziemniakami wymieszanymi z cukinią, skrop olejem.
9. Piecz ok. 20 min w 200°C.
10. Kremówkę połącz ze śmietaną, fetą i posiekaną natką.
11. Polej zapiekankę, piecz jeszcze 10 minut.

Przepis Renaty Materlińskiej z "Poradnika domowego"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)