Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami

Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami posmakuje Twoim najbliższym jak żadne inne danie!

DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z wołowiną i ziemniakami
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 680 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 60 dag mielonej wołowiny
  • 1 kg ziemniaków
  • 4–5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • mielony kminek
  • 200 ml wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki
  • gałka muszkatołowa
  • 15 dag żółtego sera
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
Zapiekanka pasterska z cheddarem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Pomidory umyj, 2 odłóż, pozostałe sparz wrzątkiem, obierz, pokrój w kostkę.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju. Dodaj mięso wołowe, przesmaż mieszając. Dodaj pokrojone pomidory i czosnek, przesmaż. Podlej winem, dopraw. Duś ok. 15 min,wołowina zmięknie i odparuje płyn.
  3. Ziemniaki odcedź, osusz. Utłucz z masłem i śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Żaroodporne naczynie natłuść, przełóż do niego masę mięsną. Przykryj ją ziemniakami, posyp startym serem. Na wierzchu ułóż plastry pomidorów. Zapiekaj ok. 30 min w temp. 200 st. C. Posyp świeżą bazylią.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Mama/2 lata temu
Zrobiłam :) Jest przepyszna. Oby więcej takich przepisów :)