Zapiekanka z mięsem i brukselką

Szybki i pyszny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z mięsem i brukselką
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag dowolnego mielonego mięsa
  • cebula
  • 3 jajka
  • 1 kg brukselki
  • puszka pomidorów w zalewie
  • pół szklanki śmietany
  • garść tartego sera (powinien być dość ostry)
  • sucha bułka kajzerka
  • olej do smażenia
  • tarta gałka muszkatołowa
  • papryka
  • mleko
  • sól
  • pieprz
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zapiekankę z brukselką i mięsem mielonym!

  1. Czerstwą bułkę zalej mlekiem i odstaw, aby dobrze napęczniała, następnie dobrze odciśnij i drobno pokrusz.
  2. Cebulkę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
  3. Mięso dokładnie wymieszaj z odciśniętą bułką, jajkiem i posiekaną cebulą.
  4. Dopraw do smaku.
  5. Z masy mięsnej uformuj małe okrągłe klopsiki, wielkości główek brukselki i zrumień je na rozgrzanym oleju.
  6. Brukselkę oczyść i gotuj około 10 minut w lekko osolonej wodzie - powinna nadal pozostać dość jędrna. Odcedź.
  7. Pomidory z puszki lekko odsącz i rozgnieć widelcem.
  8. Brukselkę, klopsiki i pomidory delikatnie wymieszaj.
  9. Przełóż do natłuszczonej płaskiej formy do zapiekania.
  10. Śmietanę ubij z pozostałymi 2 jajkami i tartym serem, dopraw do smaku.
  11. Polej zapiekankę i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C.
  12. Zapiekaj do chwili, gdy na powierzchni zapiekanki pojawi się apetyczna złocista skórka.

Zobacz inne przepisy na zapiekanki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)