Zapiekanka z mięsa i warzyw

Gdy nie mamy czasu na posiłek obiadowy w ciągu dnia, warto zjeść wieczorem sytą i ciepłą kolację.

DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z mięsa i warzyw
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 80 dag ziemniaków
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • po 2 cebule i marchwie
  • 10 dag zielonego groszku
  • 3 pomidory
  • 150 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 10 dag startego parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2–3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Rozgrzej oliwę. Włóż mięso i smaż, aż będzie brązowe. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew, posiekaną cebulę, groszek i czosnek. Smaż 5 minut. Dodaj obrane i pokrojone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (15–20 minut). Odcedź, utłucz na purée lub przeciśnij przez praskę. Dodaj 2 łyżki masła, mleko, żółtka oraz starty parmezan (część odłóż do posypania zapiekanki). Dopraw do smaku szczyptą mielonej gałki muszkatołowej i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
  3. Wysmaruj masłem naczynie do zapiekania. Włóż mięso z warzywami. Na wierzchu ułóż ziemniaczane purée. Posyp parmezanem. Zapiekaj 30 minut w temp. 180 stopni.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)