Zapiekanka z porami - przepis składniki i przygotowanie

Szybki i pyszny obiad!
Weronika Kwaśniak / 08.02.2016 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z porami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 40 dag porów pokrojonych w plasterki
  • 200 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
  • 300 ml białego wina
  • 30 dag makaronu świderki
  • 30 dag piersi kurczaka
  • 5 dag mąki
  • 2 łyżki startego sera żółtego, np. cheddar
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zapiekankę z porami!

  1. Makaron ugotuj na półtwardo.
  2. Pierś pokrój w paski, posyp przyprawami i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  3. Do rondla z wywarem dodaj marchewkę i pory.
  4. Wlej wino i zagotuj.
  5. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu około 15 minut, aż marchewka lekko zmięknie.
  6. Warzywa odcedź, zachowując wywar, w którym się gotowały.
  7. Z mąki, masła i części wywaru przygotuj beszamel.
  8. W dużej misce wymieszaj ugotowany makaron, podsmażonego kurczaka, warzywa, natkę pietruszki i ser.
  9. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  10. Przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.
  11. Polej przygotowanym beszamelem.
  12. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i zapiekaj około 30 minut.

Zobacz więcej przepisów na zapiekanki:

Zapiekanka gyros - przepis
Zapiekanka ze śliwkami - przepis
Zapiekanka z cukinią - przepis
Zapiekanka chłopska - przepis
Zapiekanka z karkówką - przepis

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA