Zapiekanka z kurczakiem i fasolką szparagową

Z ziemniakami, cebulą i musztardą!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z kurczakiem i fasolką szparagową
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 5 ziemniaków (najlepiej młodych)
  • 10 dag fasolki szparagowej
  • cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy ziarnistej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki bulionu
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • przyprawa do kurczaka
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kurczaka z fasolką szparagową!

  1. Mięso pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Posyp przyprawą do kurczaka. Odstaw na 20 minut.
  3. Następnie obsmaż na oliwie.
  4. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, następnie pokrój na cząstki lub połówki.
  5. Cebulę pokrój w piórka.
  6. Fasolkę oczyść, odetnij końcówki i lekko obgotuj, aby była na pół surowa.
  7. W szerokim rondlu rozgrzej oliwę.
  8. Smaż ziemniaki i całe ząbki czosnku, aż się zrumienią.
  9. Śmietanę wymieszaj z bulionem i musztardą.
  10. Mięso wymieszaj z ziemniakami, cebulą i fasolką, przełóż do formy żaroodpornej i zalej masą śmietanowo-musztardową.
  11. Wstaw na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C.
  12. Po zapieczeniu, obficie posyp posiekaną natką pietruszki i natychmiast podawaj.

Zobacz inne pomysły na zapiekanki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
kurczak z fasolką szparagową nie musi wcale być sezonowy