Kasza gryczana zapiekana z boczkiem - przepis

Sycące i łatwe w przygotowaniu danie. I do tego bardzo tanie!

DRUKUJ PRZEPIS
Kasza gryczana zapiekana z boczkiem - przepis
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 390 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag kaszy gryczanej
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • 5 łyżek startego ostrego żółtego sera
  • łyżka oleju
  • kostka bulionu grzybowego
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kaszę opłucz, zalej 3 szklankami wody. Wkrusz kostkę grzybową i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Przykryj, odstaw na 20 minut.
  2. Pokrój w drobną kostkę 2/3 boczku. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj pokrojony boczek i podsmaż, aż wytopi się część tłuszczu. Cebulę z boczkiem i wytopionym tłuszczem dodaj do kaszy i wymieszaj. Wbij jajka, dodaj ser. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Masę wymieszaj.
  3. Formę żaroodporną wysmaruj tłuszczem i posyp bułką. Kaszę włóż do formy, lekko ugnieć łyżką i wyrównaj wierzch. Resztę boczku pokrój w cienkie plasterki. Przykryj nimi kaszę. Zapiekaj 30 min w temperaturze 180 st.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)