Zapiekanka z karkówką

Z fasolą, boczkiem i kiełbasą!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z karkówką
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 110 min
Ilość kalorii: 540 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka suchej fasoli
  • 75 dag karkówki
  • łyżka mąki
  • olej
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 15 dag pikantnych kiełbasek
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pomidory
  • szklanka bulionu
  • listek laurowy
  • oregano
  • sól
  • pieprz
Parówki w cieście naleśnikowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zapiekankę z karkówką!

  1. Fasolę zalej wodą, odstaw na noc.
  2. Zalej porcją świeżej wody, zagotuj, posól, ugotuj na półmiękko.
  3. Karkówkę pokrój na kotlety, natrzyj solą i pieprzem, oprósz mąką.
  4. Obsmaż na oleju.
  5. Przesmaż boczek. Na wytopionym tłuszczu zrumień kiełbaski i cebulę.
  6. Naczynie do zapiekania natłuść olejem.
  7. Przełóż do niego karkówkę, boczek i kiełbaski.
  8. Posyp fasolą, pokrojoną marchewką i pomidorami.
  9. Podlej bulionem, dodaj przyprawy.
  10. Zapiekaj 40 minut w 190 stopni C.

Zobacz inne przepisy na zapiekanki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)