Zapiekanka z kapusty i pora

Zadbaj o odpowiednią porcję niezbędnych witamin - danie wegetariańskie.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z kapusty i pora
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag porów pokrojonych w cienkie plasterki
  • 15 dag poszatkowanej kapusty
  • 15 dag mrożonego groszku
  • starta skórka z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu
  • łyżka posiekanych listków mięty
  • 2 jajka
  • 4 łyżki chudego jogurtu naturalnego
  • 10 dag sera żółtego (np. gruyere) pokrojonego w kostkę
  • opakowanie ciasta filo
  • sól
  • pieprz
Wigilijna kapusta z grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na zapiekankę z kapusty i pora!
1. Wymieszaj skórkę z cytryny z oliwą i odstaw na 5 minut.
2. Wlej połowę tej oliwy do dużego rondla.
3. Wrzuć pory, kapustę, groszek, estragon i miętę.
4. Starannie wymieszaj warzywa z oliwą, przykryj i duś na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż skurczą się i lekko zmiękną.
5. Warzywa dopraw solą i pieprzem, przełóż do formy o średnicy 20 cm.
6. Rozgrzej piekarnik do temp. 220 st. C.
7. Jajka ubij z jogurtem.
8. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ser gruyere (lub inny żółty).
9. Wlej do warzyw i lekko wymieszaj.
10. Płat ciasta filo posmaruj bardzo lekko odrobiną pozostałej aromatyzowanej oliwy.
11. Ciasto ułóż na warzywach, starannie zawijając krawędzie pod spód.
12. Posmaruj resztę płatów ciasta filo oliwą i ułóż je na wierzchu nasmarowaną stroną do góry, ściskając, żeby powstały fałdki równomiernie rozmieszczone na powierzchni ciasta.
13. Zapiekankę luźno przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C na mniej więcej 10 minut.
14. Zdejmij folię i piecz jeszcze 10-15 minut, aż ciasto zrobi się chrupiące i przyrumienione.
15. Podawaj natychmiast.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)