Zapiekanka z dynią i chlebem

Nietypowy pomysł na danie z dyni!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z dynią i chlebem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 grube kromki chleba (najlepiej wiejskiego)
  • 60 dag miąższu dyni
  • cebula
  • 15 dag pomidorków
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Zapiekana dynia - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zapiekankę z dynią!

  1. Miąższ dyni pokrój w średniej wielkości kostkę.
  2. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę.
  3. Na połowie masła obsmaż dynię z cebulą.
  4. Oprósz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, nałóż 1/3 część dyni z cebulą.
  6. Śmietanę wymieszaj z mlekiem i jajkami.
  7. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką.
  8. W masie namocz chleb.
  9. Namoczone kromki układaj razem w naczyniu, przekładając je dynią z cebulą i pomidorkami.
  10. Piecz 10 minut w temperaturze 200 stopni C.
  11. Następnie polej resztą masy i posyp serem.
  12. Piecz kolejne 15-20 minut.

Zobacz inne przepisy na dania z dynią:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)