Zapiekanka z baraniny

Przed wstawieniem do piekarnika warto posypać zapiekankę tartym żółtym serem.

DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z baraniny
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 70 dag baraniny bez kości (udźca)
  • 4–5 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta szafranu
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól, pieprz
Parówki w cieście naleśnikowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso umyj, osusz i oczyść z błon. Pokrój w poprzek włókien na plastry. Natrzyj je czosnkiem roztartym z solą oraz pieprzem.
  2. Żaroodporne naczynie dobrze wysmaruj olejem. Ułóż płasko, obok siebie, plastry mięsa i skrop je obficie sokiem cytrynowym.
  3. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój na niezbyt cienkie talarki. Ułóż na warstwie mięsa. Oprósz ziemniaki solą, pieprzem i tymiankiem. W szklance wody namocz szczyptę szafranu, polej ziemniaki. Wierzch posyp wiórkami masła.
  4. Zapiekankę przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i zapiekaj około godziny. Pod koniec pieczenia odkryj, żeby wierzch się zarumienił.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)