Zapiekanka z bakłażanów

Danie prosto z Sycylii - parmigiana di melanzane!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z bakłażanów
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 dorodne bakłażany
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 2 puszki pomidorów - najlepiej pelati (po 40 dag)
  • 15 dag świeżo startego parmezanu
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • oliwa
  • ocet winny
  • duża garść świeżej bazylii
  • kilka listków świeżego oregano
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Lasagne bolognese - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zapiekankę z bakłażanem!

  1. Bakłażany umyj, odetnij końce, a następnie pokrój na plastry grubości 1 cm. Odłóż na bok.
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
  3. Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki.
  4. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, wrzuć cebulę, czosnek i suszone oregano.
  5. Smaż przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż cebula będzie miękka, a czosnek lekko się zrumieni.
  6. Pomidory z puszki rozgnieć widelcem na kawałki.
  7. Dodaj pomidory do cebuli, czosnku i oregano.
  8. Dobrze wymieszaj, a następnie przykryj patelnię i duś warzywa na małym ogniu ok. 10 minut.
  9. W tym czasie partiami zrumień na patelni grillowej plastry bakłażanów.
  10. Gotowy sos pomidorowy dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną octu winnego. Wsyp bazylię.
  11. Do podłużnego naczynia żaroodpornego wlej trochę sosu pomidorowego, posyp niewielką ilością parmezanu, przykryj plasterkami bakłażana.
  12. Czynności powtarzaj do wyczerpania składników.
  13. Wierzch polej sosem pomidorowym i posyp parmezanem.
  14. Bułkę tartą wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy z posiekanym świeżym oregano, rozłóż na wierzchu zapiekanki.
  15. Zapiekaj przez 30 minut (w 190 stopniach).

Sprawdź inne przepisy na zapiekanki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)