Zapiekanka szpinakowa z ziemniakami - przepis składniki i przygotowanie

Pomysł na smaczny, bezmięsny obiad!
Weronika Kwaśniak / 08.10.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka szpinakowa z ziemniakami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg szpinaku
  • 50 dag ziemniaków
  • oliwa
  • mała cebula, drobno posiekana
  • ząbek czosnku, posiekany
  • por (część biała i jasnozielona)
  • szczypior posiekany
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka suszonego oregano plus do posypania po wierzchu
  • łyżka drobno posiekanej natki
  • 15 dag sera ricotta
  • 10 dag sera feta
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 4 dag tartego sera (np. parmezan lub cheddar)
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zapiekankę szpinakową z ziemniakami!

  1. Formę żaroodporną posmaruj łyżką oliwy. Szpinak opłucz i dokładnie osusz, jeśli ma twarde łodyżki - urwij.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój na cieniutkie plasterki, włóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj 4-5 minut, odcedź.
  3. Szpinak włóż na patelnię i podgrzewaj, aż puści sok. Wyjmij, odciśnij na sicie i grubo posiekaj.
  4. Na patelnię wlej łyżkę oleju, dodaj cebulę i zeszklij ją, mieszając co jakiś czas.
  5. Dodaj pokrojony na kawałeczki por i czosnek.
  6. Posól i duś pod przykryciem kilka minut od czasu do czasu mieszając, aż por będzie miękki.
  7. Zawartość patelni przełóż do miski ze szpinakiem.
  8. Dodaj gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
  9. Wymieszaj.
  10. Dodaj połowę ricotty i połowę pokruszonego sera feta oraz jajka roztrzepane ze śmietanką i doprawione solą oraz pieprzem.
  11. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  12. Na dno formy połóż połowę ziemniaków, dopraw solą i pieprzem.
  13. Wyłóż na nie nadzienie szpinakowo-serowe.
  14. Na wierzchu rozprowadź mieszankę powstałą z pozostałej ricotty i pokrojonej fety.
  15. Przykryj drugą połową ziemniaków, dopraw, posyp tartym serem, resztą oregano i skrop dwiema łyżkami oliwy.
  16. Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C .
  17. 5 minut przed końcem włącz funkcję grill i zrumień wierzch zapiekanki.

Zobacz inne przepisy na zapiekanki:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA