Zapiekanka naleśnikowa

Zapiekanka naleśnikowa to dobry pomysł na uzupełnienie wcześniejszego obiadu.

DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka naleśnikowa
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na puszyste naleśniki z pianą:

  • 25 dag mąki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • sól

Do przełożenia:

  • pęczek bazylii
  • 20 dag rokpolu
  • 30 dag  twarogu
  • 20 dag kremówki
  • kulka mozzarelli
  • pieprz

Dodatki:

  • 6–8 łyżek oleju do smażenia
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartej bułki
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Oddziel żółtka od białek. W głębokim naczyniu zmiksuj mleko z żółtkami, przesianą mąką i szczyptą soli. Ciasto odstaw na 30 minut. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem naleśnikowym tuż przed smażeniem.
  2. Rokpol pokrusz i utrzyj z twarogiem oraz  kremówką. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem.   
  3. Patelnię rozgrzej i posmaruj olejem. Ciasto zamieszaj i wlewaj na patelnię łyżką wazową w takiej ilości, aby rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni. Usmaż z obu stron na jasnozłoty kolor 6–8 grubszych naleśników.
  4. Tortownicę wysmaruj olejem, oprósz tartą bułką i ułóż w niej naleśniki, przekładając je na przemian masą serową i listkami bazylii oderwanymi z gałązek. Ostatni naleśnik obłóż plasterkami mozzarelli i posyp tartą bułką.
  5. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i zapiekaj około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pokrój promieniście i od razu podawaj.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)