Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Z dodatkiem cebuli, papryki, fasoli i oliwek.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag ugotowanego makaronu świderki
  • 50 dag mielonego z łopatki
  • 2 duże cebule
  • czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • szklanka przecieru
  • 20 dag tartego żółtego sera
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • słoiczek czarnych oliwek
  • 5 łyżek oleju
  • łyżka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
Parówki w cieście naleśnikowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem!

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, przesmaż jedną pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę.
  2. Oprósz sola i pieprzem.
  3. Wymieszaj z makaronem, dodaj natkę, odsączoną kukurydzę oraz fasolę.
  4. Wsyp ser.
  5. W szerokim rondlu rozgrzej pozostały olej, przesmaż mięso, dodaj czosnek, drugą cebulę pokrojoną w półplasterki i smaż, mieszając 5 minut.
  6. Wlej przecier pomidorowy, 1/2 szklanki wody, wsyp oregano, sól, pieprz, paprykę.
  7. Przykryj i duś 20 minut.
  8. Następnie dołóż pokrojone oliwki.
  9. Naczynie do zapiekania grubo wysmaruj masłem, nałóż warstwowo sos mięsny i makaron, zaczynając od sosu.
  10. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. C i piecz 40 minut.
  11. Gdy zbyt mocno zacznie się przypiekać, przykryj folią aluminiową.
  12. Podawaj na gorąco.

Sprawdź inne przepisy na zapiekanki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
asia/2 lata temu
pycha :)