Zapiekanka jajeczna - przepis składniki i przygotowanie

Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj zapiekankę jajeczną!
Weronika Kwaśniak / 11.07.2016 07:02
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka jajeczna - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 jajka
  • 4 duże plastry szynki
  • pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 4 gniazdka makaronu
  • ser żółty
  • masło
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zapiekankę jajeczną!

  1. Kokilki posmaruj masłem. Jeśli danie ma być przekąską, podane proporcje wystarczą dla 4 osób (wtedy po jednej kokilce na każdą porcję). Jeśli danie ma stanowić porcję obiadową, ilość składników będzie idealna dla 2 osób (po 2 kokilki na osobę).
  2. W każdej ułóż na dnie plaster szynki.
  3. Gniazda makaronu ugotuj w osolonym wodzie według wskazówek na opakowaniu.
  4. Następnie każde gniazdko delikatnie odcedź i przełóż do kokilek na szynkę.
  5. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle, dodaj pokrojony w kosteczkę pomidor.
  6. Całość chwilę podsmaż.
  7. Dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz suszoną bazylią.
  8. Farsz przełóż na makaron.
  9. Za pomocą łyżeczki na środku zrób małe wgniecenie, w które wbij po jednym jajku.
  10. Całość oprósz solą i pieprzem, posyp tartym serem.
  11. Kokilki z makaronem ustaw na blaszce i zapiekaj przez 16-18 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C,aż jajka się zetną.
  12. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Zobacz więcej przepisów z jajkami:

Pasztet jajeczny - przepis
Co zrobić z żółtek - 42 przepisy
Omlet chłopski - przepis
Co zrobić z białek - 19 przepisów

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA