Zapiekana dynia

Z bezmięsnym farszem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekana dynia
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • dynia średniej wielkości (najlepiej makaronowa)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanka mleka
  • garść startego twardego sera żółtego
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić zapiekaną dynię!

  1. Dynię przetnij na pół, usuń pestki.
  2. Piecz przecięciem w dół mniej więcej godzinę - w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Na blachę wlej trochę wody i uzupełnij w razie potrzeby.
  4. Po upieczeniu widelcem wzrusz miąższ, aż pojawią się nitki.
  5. Przygotuj sos: w garnku rozgrzej łyżkę masła, dodaj zmiażdżony czosnek i krótko przesmaż.
  6. Dodaj mąkę i wymieszaj z masłem.
  7. Wlej mleko i trzepaczką dobrze rozmieszaj.
  8. Sos gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
  9. Delikatnie wymieszaj powstały sos z dynią makaronową, posyp serem żółtym i zapiekaj w temperaturze 200 stopni C, aż ser się rozpuści.

Zobacz inne przepisy z dynią:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)